« Φύλαξη διαφόρων στόχων »

Λάρισα 28 Σεπτεμβρίου 2016


                                            Π Ρ Ο Σ : 1) ΓΕ.Π.Α.Δ. Θεσσαλίας
                                                                 2) Δ.Α. Λάρισας

                                       Κ Ο Ι Ν : 1) Αρχηγείο Ελ. Αστυνομίας
                                                        2) Γενική Επιθεώρηση Αστυνομίας
                                                                           Βορείου Ελλάδας
                                                         3) Π.Ο.ΑΣ.Υ.
                                                                         


ΕΛ.ΑΣ……….. «SECURITY» !!

   Εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα με διαταγές-εντολές, oι υπηρεσίες της ΔΑ Λάρισας, διαθέτουν προσωπικό για φύλαξη διαφόρων χώρων. Πιο συγκεκριμένα:
1.    Φύλαξη ανοιχτών δομών φιλοξενίας προσφύγων :
   Στη περιοχή μας λειτουργεί η δομή ανοιχτής φιλοξενίας στο Κυψελοχώρι, σε χώρο παλαιού στρατοπέδου, όπου φιλοξενούνται περί τα (120) άτομα. Ανά βάρδια για τη φύλαξη του χρησιμοποιούνται (3) αστυνομικοί δηλαδή (15) το εικοσιτετράωρο.
   Στη περιοχή του Κουτσοχέρου υπήρχε δομή η οποία έκλεισε για να τοποθετηθούν εκεί λυόμενοι οικίσκοι για μόνιμη-ανθρώπινη φιλοξενία των προσφύγων. Αρχικά και όσο η Ελ. Αστυνομία έκανε μόνο επιτήρηση υπήρχαν (6) στρατιωτικοί οι οποίοι ανά βάρδιες είχαν αναλάβει τη φύλαξη του χώρου, ο οποίος σημειωτέων  είναι πολύ καλά περιφραγμένος και φωτιζόμενος. Με την έναρξη της φύλαξης του χώρου από μόνιμο προς το σκοπό αυτό περιπολικό με (2) αστυνομικούς, η ανωτέρω δύναμη των στρατιωτικών με διάφορες προφάσεις μειώθηκε σε (4) άτομα. Σήμερα η δύναμη έχει μειωθεί σε (2) άτομα τα οποία είναι παρόντα μόνο κατά το χρόνο που γίνονται οι διάφορες εργασίες! 
   Για τη φύλαξη του σημείου χρειάζονται (10) αστυνομικοί ανά 24ωρο, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ακόμα η σχετική διαταγή από τον αρμόδιο κλάδο του ΑΕΑ, παρά μόνο κάποιο email από το Κεντρικό Συντονιστικό!    
   Συνολικά η ΔΑ Λάρισας για τις ανωτέρω φυλάξεις απασχολεί (25) άτομα το 24ωρο.
2.    Εξωτερική επιτήρηση Κ.Κ. Λάρισας :
   Καθημερινά και επί 24ωρου βάσεως, διατίθενται περιπολίες έξωθεν φυλακών Λάρισας. Θεωρούμε απαράδεκτο να είμαστε επιφορτισμένοι και με αυτά τα καθήκοντα, ενώ υπάρχουν άνω των (100) υπάλληλοι εξωτερικής φρουράς, οι οποίοι σε κάθε βάρδια διαθέτουν και όχημα πέριξ του σωφρονιστικού καταστήματος. Ανά 24ωρο η Υπηρεσία για το σκοπό αυτό απασχολεί (12) άτομα.
3.    Φύλαξη Εβραϊκής Συναγωγής :
   Καθημερινά η Υπηρεσία διαθέτει (5) άτομα τα οποία ασκούν καθήκοντα φύλαξης.
4.    Φύλαξη τράπεζας στον Αμπελώνα :
   Μετά τη ληστεία σε τραπεζικό υποκατάστημα στον Αμπελώνα Λάρισας, την 30-4-2015, η Υπηρεσία με σχετική διαταγή, διαθέτει από Δευτέρα ως Παρασκευή, όχημα με (2) συναδέλφους αποκλειστικά για τη φύλαξη της τράπεζας. Το περιπολικό αυτό ΔΕΝ μετακινείται για κανένα λόγο από το σημείο. Το μέτρο έχει ξεπεράσει πλέον το χαρακτήρα του προσωρινού. Αν γίνει κάτι αντίστοιχο σε κάποια άλλη περιφερειακή τράπεζα, τότε θα βάλουμε και εκεί μόνιμο περιπολικό για φύλαξη;
   Με μια πρόχειρη καταμέτρηση η Δ.Α. Λάρισας διαθέτει σε καθημερινή βάση, ΜΟΝΟ για τα ανωτέρω, (44) αστυνομικούς. Δηλαδή όση και η δύναμη ενός ισχυρού Αστυνομικού Τμήματος! Το κακό είναι ότι υπηρεσίες, όπως το ΤΔΛ Ελασσόνας, για να μπορoύν να ανταπεξέλθουν στις φυλάξεις, κατά τις βάρδιες που αυτές τους έχουν ανατεθεί, αδυνατούν να εκπέμψουν περιπολικό όχημα στο τομέα ευθύνης τους, με αποτέλεσμα ενώ υπάρχει το ανθρώπινο δυναμικό , στην ουσία να έχουν μόνο σκοπό Καταστήματος!
   Κινούμενοι λοιπόν ως Σωματείο, στο πνεύμα του Αρχηγείου για αποδέσμευση αστυνομικών από στόχους και απόδοση αυτών στην υπηρεσία του Πολίτη, παρακαλούμε όπως επανεξετασθούν όλες οι ανωτέρω  φυλάξεις.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ !!
  ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
  

ΝΤΑΒΟΥΡΑΣ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                  ΜΑΝΤΖΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ