Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Διμοιρίες Δ.Α. Λάρισας

                                                       Λάρισα 2 Δεκεμβρίου 2016

                                                   Π Ρ Ο Σ :  Π.Ο.ΑΣ.Υ.
                                                    Κ Ο Ι Ν : Ως ο Πίνακας Αποδεκτών



   Η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας, δυστυχώς χρόνια τώρα, βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να καταγγέλλει την κατασπατάληση δυνάμεων σε αστυνομικά μέτρα και ειδικότερα αυτών των Διμοιριών Υποστήριξης.
   Για ακόμη μια φορά παρατηρούμε με θλίψη ότι ο πρωταρχικός παράγοντας στον υπηρεσιακό σχεδιασμό είναι το γνωστό δόγμα του «βάλε κόσμο να ’χουμε….». Πιο συγκεκριμένα:
   Tο τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούμε μια σχεδόν συνεχόμενη συγκρότηση, πολλές φορές και των δύο, διμοιριών της Διευθύνσεώς μας. Μας προξενεί προβληματισμό ότι αυξάνονται οι περιπτώσεις όπου και οι δύο διμοιρίες συγκροτούνται για εκδηλώσεις εκτός νομού Λάρισας! Μήπως έχουμε υπηρεσία Αστυνομικών Επιχειρήσεων και δε το ξέρουμε;
  Για  γεγονότα τα οποία είναι εμφανώς πολύ χαμηλής επικινδυνότητας, χρησιμοποιούνται χωρίς φειδώ οι διμοιρίες. Έτσι λοιπόν για το ποδοσφαιρικό αγώνα Γ’ Εθνικής Ολυμπιακός Βόλου–Διαγόρας Σεβαστής και με μοναδικό κριτήριο ότι αγωνίζονται ο πρώτος με το δεύτερο η ΔΑ Μαγνησίας ενισχύθηκε και με επιπλέον διμοιρία από Λάρισα. Ουδείς βέβαια έκανε το κόπο να σκεφθεί ότι η φιλοξενούμενη ομάδα προέρχεται από μία φιλήσυχη κοινότητα της Πιερίας με (500) περίπου κατοίκους και με μηδενικό ιστορικό περιστατικών βίας!
   Ομοίως για τον αγώνα ΑΕΛ-Πανελευσινιακός για το κύπελλο Ελλάδος και με κλειστές τις μισές θύρες λογω αναμενόμενης μικρής προσέλευσης θεατών, όπως και έγινε, διατάχθηκαν και έλαβαν μέτρα και οι δυο διμοιρίες της Διεύθυνσης.!
   Όπως και στον αγώνα κυπέλλου Τρίκαλα –ΠΑΟΚ όπου η τοπική ηγεσία προέβλεπε ορδές φιλοξενουμένων φιλάθλων και τελικά προέκυψε μια μεγάλη παρέα των (80) περίπου ατόμων! Στο παιχνίδι αυτό η ΔΑ Λάρισας έστειλε ενίσχυση δύο Διμοιρίες, σε σύνολο (5!!!) που βρισκόταν στο γήπεδο.
   Πάμπολλα τα περιστατικά. Θα μπορούσαμε να γράφουμε πολλές σελίδες. Συνεχόμενα τα μέτρα, με το μήνα που έρχεται να είναι αρκετά «βαρύς».
   Έχουμε απορία αφού υπάρχουν τόσο αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες, γιατί στην επίσημη πρόταση για την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών της ΔΑ Λάρισας δεν υπάρχει ούτε λέξη για ίδρυση Υπηρεσίας Αστυνομικών Επιχειρήσεων;
    Κουραστήκαμε να καταγγέλλουμε. Ατελείωτες αστυνομικές εργατοώρες για το τίποτα. Δεκάδες αστυνομικοί που δεν εκτελούν τα βασικά τους καθήκοντα που είναι η πρόληψη και η καταστολή του εγκλήματος. Την ίδια στιγμή που δε πληρωνόμαστε τα νυχτερινά μας, σπαταλούνται ασύστολα χρήματα για καύσιμα και εκτός έδρας στο βωμό του «βάλε κόσμο να υπάρχει» και του «φόβου» να «μη γίνει κάτι»…
   Το πλήρωμα του περιπολικού θα πρέπει να είναι έτοιμο να αντιδράσει σε κάθε απλό ή δύσκολο, άγνωστο, περιστατικό που μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκύψει κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του. Να το αντιμετωπίσει άμεσα αναλαμβάνοντας τις ευθύνες των πράξεων του.  Και βεβαίως να δεχθεί τη κριτική και ουκ ολίγες φορές τον έλεγχο των προϊσταμένων του….  
   Ευθύνη και φόβος…..Λέξεις που κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν σε πολυσέλιδες διαταγές, στις πλάτες δεκάδων αστυνομικών. Για γεγονότα γνωστά από καιρό….κάπως έτσι προκύπτει η λέξη ε υ θ υ ν ο φ ο β ί α !




                          ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
      
           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΝΤΑΒΟΥΡΑΣ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                             ΜΑΝΤΖΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ



Πίνακας Αποδεκτών:
1. Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.:
α. Αρχηγείο Ελ. Αστυνομίας
β. Γ.Ε.Α.Β.Ε.
2. ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας
3. Δ.Α. Λάρισας


Τελευταίες αναρτήσεις