Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

« Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών – Λειτουργία ΑΤ Λάρισας »

                                                                        Λάρισα 22 Ιουνίου 2017

                                                              Π ρ ό ς : 1) Αρχηγείο Ελληνικής  
                                                                              Αστυνομίας (δια της ΠΟΑΣΥ)
                                                                             2) ΔΑ Λάρισας
                                                                             3) ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας
                                                                             Κ ο ι ν : Μ.Μ.Ε.

Θ Ε Μ Α :« Αναδιάρθρωση Υπηρεσιών  – Λειτουργία     ΑΤ Λάρισας »

   Από την 9η Ιουνίου 2017, άρχισαν να λειτουργούν οι Αστυνομικές Υπηρεσίες στο νομό, σύμφωνα με το σχέδιο της Αναδιάρθρωσης. Επειδή κάποιοι θα σπεύσουν να μας χαρακτηρίσουν «Μετά Χριστόν Προφήτες», σχετικά με τη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, ειδικά στο Αστυνομικό Τμήμα Λάρισας, παραθέτουμε αυτούσιο απόσπασμα από σχετική ανακοίνωσή μας την 9)1)2016, σχεδόν 18 μήνες πριν……:
  «…… Ένας τεράστιος εδαφικά και πληθυσμιακά Δήμος όπως αυτός της Λάρισας, δεν είναι δυνατόν να αστυνομευθεί από ένα και μόνο Α.Τ. το οποίο εκ’ των πραγμάτων θα καταστεί μία ακόμη επιτελική Υπηρεσία που θα εξυπηρετεί κατά βάση, γραφειοκρατικές ανάγκες. Η ταυτόχρονη πρόταση για ίδρυση Τμ.Αμ.Δράσης Λάρισας με την ίδια ακριβώς εδαφική αρμοδιότητα, εκτός του ότι θα επιφέρει τεράστιες ενδουπηρεσιακές δυσκολίες, δεν εξοικονομεί σε καμία περίπτωση προσωπικό, ενώ αντίθετα θα απογυμνώσει άλλες Υπηρεσίες με ότι αυτό συνεπάγεται(…)Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι τα υπάρχοντα Α’ και Β’ Α.Τ. Λάρισας, παράγουν πλήρη κύκλο εργασιών. Η Λάρισα δεν έχει ανάγκη από βαρύγδουπους τίτλους Ειδικών Υπηρεσιών. Το μόνο που χρειάζεται είναι ανακατανομή της εδαφικής αρμοδιότητας των δύο υφισταμένων Αστυν. Τμημάτων…..»
   Έλαβαν υπόψη Δημάρχους, παράγοντες και παραγοντίσκους. Άφησαν σε λειτουργία ολιγομελής Υπηρεσίες, κόντρα στο βασικό πνεύμα  της Αναδιάρθρωσης, αλλά κανείς δεν έλαβε υπόψη τους εργαζόμενους αστυνομικούς . Έπρεπε να προχωρήσει το σχέδιο, καθόσον η πολιτική ηγεσία έπρεπε κάτι να επιδείξει.
   Όλα τα ανωτέρω σε συνδυασμό με λάθος επιλογές και εκτιμήσεις της ΔΑ Λάρισας, κατά τη πρόσφατη συνεδρίαση του συμβουλίου μεταθέσεων, οδήγησαν κεντρική υπηρεσία όπως το ΑΤ Λάρισας, σε δραματικές  καταστάσεις.
   Συγκεκριμένα ένα ΑΤ που αστυνομεύει περί τους 200.000 κατοίκους ουσιαστικά «ψυχορραγεί» από τη πρώτη ημέρα της λειτουργίας του, με κόπους και αλχημείες προσπαθεί να καλύψει τις ανελαστικές του ανάγκες. Για να γίνει δε αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος φτάνει να σημειωθεί ότι για να δοθούν οι κανονικές άδειες, θα πρέπει το ΑΤ να λάβει ενίσχυση, ενώ με την έναρξη των αθλητικών δραστηριοτήτων και των λοιπών μέτρων θα επέλθει «κρασάρισμα»!! Και όλα αυτά σε μια Αστυνομική Διεύθυνση με δύναμη άνω των (900) ατόμων……
   Εννοείται ότι ούτε καν γίνεται λόγος για εποχούμενη περιπολία. Οι μοναδικοί αστυνομικοί που εκτελούν τέτοια υπηρεσία είναι οι Αστυνομικοί της Γειτονιάς, οι οποίοι ασχολούνται με εκτελέσεις Εισαγγελικών παραγγελιών για ψυχασθενείς, συνοδείες και ότι άλλο μπορεί κάποιος να φανταστεί, εκτός βέβαια των πραγματικών τους καθηκόντων. Κανείς δε ξέρει τα καθήκοντα του και το χειρότερο είναι ότι οι Συνάδελφοι προσέρχονται  στην Υπηρεσία στεναχωρημένοι.!!
   Για όλα αυτά η Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας όχι απλά κωφεύει αλλά επιμένει πως όλα είναι καλά, ότι το προσωπικό είναι αρκετό, ρίχνοντας όλο το βάρος στο Διοικητή της Υπηρεσίας, προσβάλλοντας τη προσωπικότητα του, αφού σαφώς τον χαρακτηρίζει μη ικανό.  Όμως όσο και αν κάποιοι προσπαθούν να εξωραΐσουν το αποτέλεσμα των έργων τους, η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη.
   Ως Σωματείο ουδεμία διάθεση συνδιοίκησης έχουμε. Ούτε θα κατηγορήσουμε άλλες υπηρεσίες για τη καλή τους λειτουργία δημιουργώντας κλίμα εσωστρέφειας, όπως ίσως κάποιοι θα ήθελαν. Απαιτούμε όμως να υπάρχουν τα ελάχιστα εχέγγυα, ώστε οι συνάδελφοι του ΑΤ Λάρισας να μπορούν να εκτελέσουν σωστά τα καθήκοντα τους :
-         Να υπάρχει πάντα βοηθός Αξιωματικού Υπηρεσίας. Ο βοηθός Αξ. Υπ. σε ένα ΑΤ που αστυνομεύει 200.000  πολίτες με εκατοντάδες καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, είναι  α ν ά γ κ η.
-         Τα κρατητήρια του ΑΤ Λάρισας λειτουργούν ως κεντρικά κρατητήρια για όλες τις υπηρεσίες του νομού. Θεωρούμε αυτονόητη και υποχρεωτική την ύπαρξη και  2ου σκοπού κρατητηρίων.
-         Οι ημερήσιες αναπαύσεις είναι ιερό δικαίωμα και επ’ουδενί δε πρόκειται να ανεχθούμε τη μη έγκαιρη και σωστή χορήγησή τους.
-         Να εκδοθεί άμεσα εσωτερικός κανονισμός σχετικά με την επάνδρωση της υποδοχής με μάχιμους ή μη συναδέλφους καθώς επίσης και σχετικές διαταγές που να ορίζουν τα καθήκοντα της κάθε υπηρεσίας, έτσι ώστε να αποφεύγονται άσκοπες αντιπαλότητες μεταξύ των συναδέλφων.
-         Άμεση επισκευή των τουρνικέ της κεντρικής εισόδου. Το πρόβλημα υπάρχει σχεδόν δύο έτη, έχουν γίνει πολλές αναφορές από συναδέλφους αλλά δεν έχει διορθωθεί.
   Όλα τα ανωτέρω δ ε ν  είναι πολυτέλεια. Είναι επιτακτική ανάγκη. Θα αναμένουμε την υλοποίηση τους το συντομότερο δυνατό συνεχίζοντας να στηρίζουμε το σωστό συνάδελφο με όλες μας τις δυνάμεις…..


ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



               ΝΤΑΒΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                                     ΜΑΝΤΖΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Τελευταίες αναρτήσεις