Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021

Επιστολή προς τους Βουλευτές του νομού Λάρισας για τα δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων


 Λάρισα 20 Φεβρουαρίου 2021 



              
                                              


Θ ε μ α :« Δάνεια Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων »



Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι βουλευτές,


   Επιθυμούμε με την παρούσα επιστολή να σας θέσουμε ένα ζήτημα που απασχολεί μεγάλη μερίδα των συναδέλφων μας και κατά επέκταση πολλών Δημοσίων Υπαλλήλων. Αναφερόμαστε στα στεγαστικά δάνεια του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων  καθώς πολλοί συνάδελφοι μας όπως και μεγάλη μερίδα των Δημοσίων Υπαλλήλων έχουν λάβει. Κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, εδώ και μια δεκαετία περίπου, όλοι οι δανειολήπτες των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας βρέθηκαν σε δύσκολη θέση (μειώσεις μισθών, κατάργηση δώρων κ,λ,π,).

   Όπως γνωρίζετε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ένεκα και της μείωσης επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έχουν μειώσει τα επιτόκια κατά μεγάλο ποσοστό, ελαφρύνοντας με αυτό τον τρόπο , τον οικονομικό προϋπολογισμό των δανειοληπτών .

   Το μόνο πιστωτικό Ίδρυμα της χώρας, αν και ανέκαθεν λειτουργεί με την κρατική προστασία,το οποίο δεν προέβη σε ανάλογη μείωση επιτοκίου είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το οποίο . Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα δάνεια που έχουν λάβει οι συνάδελφοι τα τελευταία χρόνια έχουν επιτόκιο 4,9% και 5,4%, όταν πλέον τα δάνεια των τραπεζών έχουν μειωθεί και εξυπηρετούνται πλέον με επιτόκια της τάξης του 2% ή 2,5%!

 Οι προτάσεις που κατά καιρούς έχει προτείνει το Ταμείο, όπως παράταση των χρόνων αποπληρωμής ή στάση πληρωμών, επ΄ουδενί δεν μειώνουν το κόστος αποπληρωμής αντίθετα επιβαρύνουν με τόκους το υπολειπόμενο ποσό. 

   Το μόνο μέτρο που έλαβε το Ταμείο για την ελάφρυνση των δανειοληπτών είναι η επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών και  προβλέπει την επιστροφή τόκων, σε ποσοστό 1% μεσοσταθμικά επί του άληκτου κεφαλαίου σε ετήσια βάση. Όπως γίνεται κατανοητό το μέτρο αυτό δεν είναι αρκετό για την ελάφρυνση των δανειοληπτών, καθόσον εφαρμόζεται μία φορά το χρόνο, ενώ κάθε χρόνο θα πρέπει να εγκρίνεται η παροχή του από την Κυβέρνηση, το οποίο σημαίνει ότι δεν είναι ένα πάγιο ευεργετικό μέτρο. 



   Παρακαλούμε να εξετάσετε το θέμα και εφόσον εσείς κρίνετε, να καταθέσετε σχετική επερώτηση, όσον αφορά τη μείωση των επιτοκίων σε ποσοστό τέτοιο, ώστε οι δανειολήπτες του Ταμείου οι οποίοι  προτίμησαν να λάβουν δάνειο από ένα Κρατικό Ίδρυμα, να τύχουν ίσης αντιμετώπισης με τους λοιπούς δανειολήπτες, οι οποίοι εχουν λάβει στεγαστικό δάνειο από Ιδιωτικές Τράπεζες..



ΠΡΟΣ: Βουλευτές Νομού Λαρίσης 

   KOIN: ΠΟΑΣΥ   






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Τελευταίες αναρτήσεις