Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Μεταγωγές κρατουμένων για να πραγματοποιηθούν διοικητικές ενέργειες που αφορούν τα αιτήματα ασύλου

  

                                                                 Λάρισα 7 Οκτωβρίου 2021

 

                                                                  Προς  : 1) Αρχηγείο Ελ. Αστυνομίας

                                                                                                  (Μέσω ΠΟΑΣΥ)

                                                                                   2) ΠΟΑΣΥ

                                                            

Θ ε μ α : «Προβλήματα από τις μεταγωγές που διατάσσονται κατόπιν εγγράφων της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής»

 

    Σας αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το Άρθρο 72 του Ν.2776/ 1999 ¨Σωφρονιστικός Κώδικας¨ και σε συνδυασμό με τα Άρθρα 144-154 του Π.Δ.141/1991 οι λόγοι μεταγωγής κρατουμένου είναι οι εξής: 

 Α) προσωπικούς, οικογενειακούς, εκπαιδευτικούς και για τοποθέτηση σε  εργασία. 

 Β) Υγείας 

 Γ) δικονομικούς ή συναφείς 

 Δ) σχετικούς με την ομαλή λειτουργία το Καταστήματος Κράτησης. 

   Στη Γ΄ περίπτωση δικαιολογείται η μεταγωγή κρατουμένου για εμφάνιση σε ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΡΧΗ. Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Υπηρεσία Ασύλου της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με έγγραφά της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά αιτείται την μεταγωγή εκατοντάδων ποινικών κρατουμένων από τα Καταστήματα Κράτησης της Χώρας, προς το Κ.Κ. Κορυδαλλού, προκειμένου εν συνεχεία να μεταχθούν στο Αυτοτελές Κλιμάκιο Ασύλου (ΕΑΔΠΠΚ), στην Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής για να πραγματοποιηθούν διοικητικές ενέργειες που αφορούν τα αιτήματα ασύλου. 

   Σε ποσοστό 99% τα αιτήματα απορρίπτονται, οι κρατούμενοι προσφεύγουν κατά της απορριπτικής απόφασης και μετάγονται εκ νέου στο Κ.Κ. Κορυδαλλού, όπου θα μεταχθούν και 3η (!!!) φορά για να τους επιδοθεί πλέον η οριστική απορριπτική απόφαση της προσφυγής τους. 

  Οι κρατούμενοι που αιτούνται άσυλο είναι Αφγανοί, Πακιστανοί, Ιρακινοί, Τούρκοι, Αιγύπτιοι και άλλων Εθνικοτήτων, οι οποίοι είναι έγκλειστοι στα Κ.Κ. είτε ως Υπόδικοι Κακουργηματικών Αδικημάτων είτε εκτίουν πολυετείς καθείρξεις χωρίς κανείς τους να πρόκειται να αποφυλακιστεί άμεσα. 

   Αν αναλογιστεί κανείς ότι στους 12.000 εγκλείστους των Κ.Κ. πάνω από το 60% είναι αλλοδαποί, με το συντριπτικό ποσοστό που αιτούνται άσυλο να είναι από τις προαναφερόμενες χώρες και προσθέσουμε ότι ο καθένας από αυτούς θα πρέπει να μεταχθεί τρείς (3) φορές στο Κ.Κ. Κορυδαλλού και να επιστρέψει στο Κ.Κ. όπου κρατείται, προκύπτει ότι θα μεταχθούν χιλιάδες κρατούμενοι  για μόνο μία από τις περιπτώσεις που δικαιολογείται  μεταγωγή , δηλαδή προς Δημόσια Αρχή, η οποία στο 99% των περιπτώσεων θα απορρίψει το αίτημα του μεταγόμενου! 

  Θα πρέπει επίσης να προσθέσουμε ότι όλοι αυτοί οι κρατούμενοι θα μεταχθούν από το Κ.Κ. Κορυδαλλού στην Υπηρεσία Ασύλου!

 Άρα οι Αστυνομικοί και τα οχήματα που θα απασχοληθούν συνολικά, καθώς και τα χρήματα που θα δαπανηθούν μόνο για αυτές τις μεταγωγές, θα είναι πολλαπλάσια από όλες τις υπόλοιπες μεταγωγές για τις οποίες ήδη υπήρχε δυσκολία πραγματοποιήσεως τους.      

   Αρκεί ένας απλός έλεγχος των διαταγών συνοδείας του Τ.Μ.Δ. Λάρισας ώστε να  διαπιστωθεί  ότι σχεδόν οι μισοί κρατούμενοι είναι αλλοδαποί αιτούντες άσυλο.    

Αναρωτιόμαστε λοιπόν:

 Για ποιο λόγο κρατούμενοι που εκτίουν πολυετείς ποινές κάθειρξης θα πρέπει να εξεταστεί το αίτημα τους 5 ή 10 έτη π.χ. πριν την αποφυλάκιση τους; 

 Ο λόγος που επικαλούνται στο αίτημα τους θα ισχύει και θα υφίσταται 5 ή 10 έτη αργότερα; 

 Πως είναι δυνατόν άτομα που έχουν προβεί σε εγκληματικές πράξεις σε μια Χώρα και έχουν καταδικαστεί γι’ αυτά, να έχουν το δικαίωμα αίτησης ασύλου;

 Πως γίνεται να αποδέχονται αιτήματα τα οποία κατά τη πορεία της εξέτασης του αιτήματος , στην προσωπική συνέντευξη σε ποσοστό 99%  να απορρίπτονται; 

 Δεν θα έπρεπε να είναι αυστηρότερα και τα κριτήρια ελέγχου των αιτήσεων πριν την συνέντευξη και μεταγωγή του αιτούντα;  

  Ζητάμε επιτέλους να κυριαρχήσει η λογική, με την άμεση παρέμβαση της Φυσικής και Πολιτικής Ηγεσίας, ώστε να σταματήσουν αυτές οι ανούσιες μεταγωγές, με τους όποιους κινδύνους ελλοχεύουν ,η κατασπατάληση οικονομικών πόρων, Αστυνομικού προσωπικού καθώς και η φθορά των πολύτιμων μεταγωγικών οχημάτων.



                                                                        Κοιν. : 1)ΓΕ.Π.Α.Δ.Θεσσαλίας 

                                                                                    2) Δ.Α. Λάρισας

                                                                                    3) Τμήμα Μεταγωγών 

                                                                                         Δικαστηρίων Λάρισας

                                                                                                                                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Τελευταίες αναρτήσεις